EQT Growth gör sin första investering – backar Wolt, en ledande plattform för matleveranser

  • EQT Growth investerar i Wolt, en ledande plattform för matleveranser verksam i 129 städer i 23 länder, som en del av Wolts kapitalresning på 530 miljoner dollar
  • EQT Growth ansluter sig till EQT Ventures i Wolts kapitalresning – Growths första investering någonsin och Ventures femte i Wolt sedan 2016
     
  • EQT Growth och EQT Ventures kommer tillsammans stödja Wolts starka expansion i nya regioner och vertikaler

EQT meddelar att EQT Growth har investerat i Wolt Enterprises Oy (”Wolt” eller ”Bolaget”), en ledande plattform för matleveranser. Investeringen, som är EQT Growth-strategins första, görs via EQT AB:s balansräkning och ingår i Wolts kapitalresning på 530 miljoner dollar.

Wolt grundades 2014 i Helsingfors, Finland av VD Miki Kuusi som hade en vision att skapa ett teknikföretag som skulle göra det enkelt och roligt att upptäcka god mat och få den levererad direkt till hemmet eller kontoret. Sedan dess har Wolt expanderat snabbt och idag samarbetar Bolaget med över 30 000 restauranger och detaljhandlare, och 60 000 kurirer i 129 städer i 23 länder. Wolts plattform och leveransinfrastruktur erbjuder ledande kundservice och nya intäktsmöjligheter för både restauranger och detaljhandlare.

Transformationen av matleveranser till en digital servicemodell har accelererat under de senaste åren och marknaden beräknas vara värd 365 miljarder dollar år 2030 (enligt UBS Evidence Labs rapport från juni 2020). Kombinationen av mobilappanvändning, uppkopplade restauranger och on-demand leveransnätverk har banat väg för teknologiplattformar, som Wolt.

EQT Ventures I-fonden var en av Wolts första investerare och ledde Bolagets A-finansieringsrunda 2016 och har deltagit i alla efterföljande rundor, vilket gör fonden till en av Wolts största ägare. Sedan dess har EQT-plattformen bidragit med aktivt styrelse- och operationellt stöd till Wolt-teamet och EQT kommer fortsätta att stötta Bolagets mål om att förbättra möjligheter och tjänster i städer och bidra till arbetstillfällen i lokala samhällen. Wolt kompenserar 100 procent av CO2-utsläpp från leveranser och kommer att fortsätta implementeringen av sin gröna agenda med stöd från EQT:s hållbarhetsteam och globala rådgivarnätverk.

Johan Svanström, Partner och Investeringsrådgivare på EQT Partners: “EQT Growth är stolta över att stötta Wolt med både kapital och kompetens när nu när Bolaget expanderar mot nya höjder. Ända sedan EQT Ventures började samarbeta med VD Miki Kuusi och hans team 2016 har vi sett Wolt bygga en otroligt effektiv och internationell tillväxtmaskin med stark betoning på ansvarsfulla partnerskap och bra kundlösningar. Vi tror att det finns goda utsikter för fortsatt internationell expansion och djupare penetration i bolagets kärnmarknader.”

Miki Kuusi, VD på Wolt: ”Jag är glad att välkomna EQT Growth som vår nya investerare och att bredda vårt övergripande partnerskap med EQT. Vi har redan kommit långt tillsammans, och teamet och jag är mycket glada över att ta Wolt-plattformen in i nästa expansion- och innovationfas tillsammans med EQT.”

Kontakt
EQT Press Office, press@eqtpartners.com, +46 8 506 55 334

Om EQT
EQT är en syftesdriven och global investeringsorganisation med nära tre årtionden stabil avkastning fördelat på olika geografier, sektorer och strategier. EQT har rest mer än 75 miljarder euro sedan starten och hade per den 30 september 2020 mer än 46 miljarder euro i förvaltat kapital i 16 aktiva fonder inom två affärssegment – Private Capital och Real Assets.

Med rötterna i Wallenbergfamiljens entreprenöriella tankesätt och filosofi om långsiktigt ägande styrs EQT av ett antal djupt förankrade värderingar och en tydlig företagskultur. EQT förvaltar och rådger flera fonder och investeringsenheter som investerar över hela världen med målsättningen att framtidssäkra bolag, skapa attraktiv avkastning och ha en positiv påverkan med allt EQT gör.

EQT AB-koncernen avser EQT AB (publ) och dess direkta och indirekta dotterbolag, vilka inkluderar general partners och juridiska personer som rådger EQT-fonder samt EQT-fonders fondförvaltare. EQT har kontor i 16 länder i Europa, Asien-Stillahavsområdet och Nordamerika, och har mer än 700 medarbetare.

Mer information: www.eqtgroup.com
Följ EQT påLinkedIn,Twitter,YouTube ochInstagram

Om Wolt
Wolt är ett teknikföretag som gör det enkelt att upptäcka och få de bästa restaurangerna, livsmedelsbutikerna och andra lokala butiker levererade till ditt hem eller kontor. Wolt samarbetar med över 30 000 restaurang- och detaljhandelspartners samt med över 60 000 kurirer i 23 länder och 129 städer. Det Helsingforsbaserade företaget grundades 2014, har idag över 2200 anställda och leds av dess medgrundare och VD Miki Kuusi. Wolt har rest 856 miljoner dollar i finansiering från investerare som EQT Ventures & EQT Growth, ICONIQ Capital, Tiger Global, DST, Prosus, KKR, Coatue, 83North, Goldman Sachs, Highland Europe m.fl.

EQT logo