Epidemic Sound tar in EQT Growth och Blackstone Growth för att stödja nästa utvecklingsfas

  • EQT Growth och fonder förvaltade av Blackstone Growth investerar 450 miljoner USD i Epidemic Sound, den marknadsledande plattformen för restriktionsfri musik, i en transaktion som värderar bolaget till 1,4 miljarder USD
  • EQT Growth kommer, tillsammans med Epidemic Sounds övriga delägare, att stödja internationell expansion i både befintliga och nya marknader, samt accelerera kundförvärv och investera i användarupplevelsen
  • EQT Mid Market Europe, som investerade i Epidemic Sound 2017, fortsätter supportera Bolagets långsiktiga tillväxt tillsammans med övriga investerare

Epidemic Sound (“Bolaget”), den marknadsledande plattformen för restriktionsfri musik, tillkännager ett utökat partnerskap för att stödja sin nästa utvecklingsfas. Den sammanlagda nya investeringen från EQT Growth, gjord via EQT AB:s balansräkning, och fonder förvaltade av Blackstone Growth (”BXG”), uppgår till 450 miljoner USD och värderar Epidemic Sound till cirka 1,4 miljarder USD.

EQT Mid Market Europe förvärvade 40 procent i Epidemic Sound 2017 och minskar nu sin ägarandel men kvarstår som investerare och är övertygad om fortsatt värdeskapande och stark tillväxt. Med det nya åtagandet från Growth-strategin förblir EQT den största ägaren i Epidemic Sound.

Produktion av online-innehåll växer exponentiellt runt om i världen och drivs till stor del av ökningen av användargenererat innehåll på sociala medieplattformar som YouTube, Instagram och TikTok. 2022 förväntas online-videos utgöra mer än 82 procent av all konsumenttrafik på Internet, vilket är mer än 15 gånger högre än 20171 - och dessa videos kommer att behöva musik. En av de största utmaningarna för innehållsskapare idag är att säkra globala musikrättigheter oberoende av plattform, eftersom traditionella licensprocesser kan vara komplexa och kräva separata avtal i varje land.

Epidemic Sound grundades i Stockholm och tillhandahåller den globala “ekonomin för innehållsskapare” med sin prenumerationstjänst som erbjuder tillgång till ett unikt bibliotek med 32 000 högkvalitativa låtar. Bolaget samarbetar med musikskapare för att producera musik som ljudsätter allt från online-videos till TV- och filmproduktioner. Sedan starten 2009 har Epidemic Sound blivit en pionjär inom restriktionsfri musik då man erbjuder rättigheter på samtliga plattformar, oberoende av land, under obegränsad tid och utan rapporteringskrav. Idag ljudsätter Epidemic Sounds musik internet med 1,5 miljarder dagliga YouTube-visningar och mer än 10 miljoner dagliga spelningar på musikströmmingsplattformar.

Det utökade partnerskapet med EQT Growth och BXG fortsätter att bygga på Epidemic Sounds nuvarande tillväxtbana och kommer att stödja internationell expansion i både befintliga och nya marknader. I tillägg kommer båda parter att stödja Bolaget med att accelerera kundförvärv och investera i användarupplevelsen.

Victor Englesson, Partner och investeringsrådgivare på EQT Partners, kommenterade, “Epidemic Sound understödjs av flera tematiska makrotrender, som demokratiseringen av hur användargenererat innehåll produceras och konsumeras digitalt, till stor del drivet av ökad videokommunikation och den växande ”ekonomin för innehållsskapande”. Epidemic Sound fortsätter att cementera sin marknadsledande position med sitt unika erbjudande för innehållsskapare och EQT är stolta över att ha stöttat Vd Oscar Höglund och hans team under de senaste tre åren. När bolaget nu går in i nästa tillväxtfas förnyar EQT sitt stöd för Epidemic Sound och går samman med BXG för att fortsätta erbjuda högkvalitativ och restriktionsfri musik för innehållsskapare runt om i världen.”

Oscar Höglund, grundare och Vd för Epidemic Sound, kommenterade, ”Vi är i en fantastisk position då vår musik ljudsätter vår generations största prestation. Vi vet hur internet låter och genom data kan vi se trender som uppstår bland innehållsskapare när de använder våra låtar för att ge liv till sina berättelser. Vi är stolta över att samarbeta med EQT Growth och BXG för att fortsätta skala upp användningen av denna data i syfte att växa vårt globala nätverk av skapare och ge dem utvecklingsmöjligheter genom nya produkter, ny musik och nya insikter.”

Transaktionen stängdes den 10 mars 2021.

SEB Corporate Finance (finansiell) och Goldman Sachs (finansiell) och White & Case (legal) agerade rådgivare på säljsidan. EQT Growth rådgavs av PwC (finansiell och skatt) och DLA Piper (legal).

1Källa: Cisco

Kontakt
EQT Press Office, press@eqtpartners.com, +46 8 506 55 334

Om EQT
EQT är en syftesdriven och global investeringsorganisation med nära tre årtionden av stabil avkastning fördelat på olika geografier, sektorer och strategier. EQT har rest mer än 84 miljarder EUR sedan starten och har per den 31 december 2020 mer än 52 miljarder EUR i förvaltat kapital i 17 aktiva fonder inom två affärssegment – Private Capital och Real Assets. 

Med rötterna i Wallenbergfamiljens entreprenöriella tankesätt och filosofi om långsiktigt ägande styrs EQT av ett antal djupt förankrade värderingar och en tydlig företagskultur. EQT förvaltar och rådger flera fonder och investeringsenheter som investerar över hela världen med målsättningen att framtidssäkra bolag, skapa attraktiv avkastning och ha en positiv påverkan med allt EQT gör.

EQT AB-koncernen avser EQT AB (publ) och dess direkta och indirekta dotterbolag, vilka inkluderar general partners och juridiska personer som rådger EQT-fonder samt EQT-fonders fondförvaltare. EQT har kontor i 17 länder i Europa, Asien-Stillahavsområdet och Nordamerika, och har mer än 700 medarbetare.

Mer information: www.eqtgroup.com
Följ EQT på LinkedIn, Twitter, YouTube och Instagram

Om Epidemic Sound
Epidemic Sound, den marknadsledande plattformen för restriktionsfri musik, har sitt huvudkontor i Stockholm, hörd över hela världen och med ett uppdrag att ljudsätta världen.

Bolaget har demokratiserat tillgången till musik för innehållsskapare. Dess innovativa digitala rättighetsmodell banar väg för skapare - från YouTubers till småföretagare till världens största varumärken - genom användningen av 'restriktionsfri musik' för att ta sitt innehåll till nästa nivå, samtidigt som de stödjer musiker som bolaget jobbar med, båda ekonomiskt och kreativt.

Bolaget grundades 2009 och har kontor i sex större städer världen över: Stockholm, New York, Los Angeles, Seoul, Hamburg och Amsterdam. Epidemic stöds av Creandum, EQT Mid Market och Atwater Capital och dess ordförande är Vania Schlogel, Managing Partner & grundare på Atwater Capital.

Facebook - Twitter - Instagram - LinkedIn - YouTube

EQT logo