EQT Infrastructure en Proximus vormen partnerschap om 1,5 miljoen woningen en bedrijven in Vlaanderen op fiber aan te sluiten

  • EQT Infrastructure en Proximus hebben een joint venture agreement ondertekend voor de bouw van een fiber-to-the-home netwerk dat minstens 1.5 miljoen gezinnen en bedrijven in Vlaanderen zal bereiken.

  • EQT Infrastructure en Proximus engageren zich tot belangrijke investeringen in de verdere digitalisering van de Belgische samenleving

  • De Joint Venture zal beroep kunnen doen op de enorme ervaring van EQT Infrastructure in het uitrollen van glasvezelnetwerken en op Proximus unieke kennis van het Belgische telecomlandschap. Samen willen beide partijen ervoor zorgen dat de dekkingsgraad van het glasvezelnetwerk in Vlaanderen aanzienlijk stijgt.

Het EQT Infrastructure V fund (“EQT Infrastructure”) en Proximus, de leidende Belgische telecom operator, zijn tevreden dat ze de ondertekening van een partnerschap akkoord kunnen aankondigen.  Als onderdeel van dit akkoord, zullen beide partijen een nieuwe joint venture (JV) oprichten die verantwoordelijk zal zijn voor het ontwerp, de aanleg en het uitbaten van een glasvezel-tot-aan-de-deur (fiber-to-the-home / FTTH) netwerk in Vlaanderen.  EQT Infrastructure zal bij opstart eigenaar zijn van 50.1 procent van de joint venture en Proximus van 49.9 procent.

EQT Infrastructure en Proximus onderkennen beiden dat het versneld uitrollen van een FTTH netwerk in Vlaanderen enorme kansen biedt.  FTTH is de snelste en meest stabiele breedband oplossing beschikbaar en zal een cruciale rol spelen om te kunnen blijven beantwoorden in de toekomst aan de steeds sneller groeiende vraag naar bijkomende internetcapaciteit.  EQT en Proximus verbinden zich er beiden toe om aanzienlijk te investeren in de JV de komende jaren om zo Vlaanderen van de nodige glasvezeldekking te voorzien, zodat Vlaamse inwoners en bedrijven actief deel kunnen nemen in de Gigabit Society.

De JV zal kunnen beroep doen op de enorme expertise van EQT Infrastructure bij het opzetten van sterke glasvezelnetwerk operatoren in Europa en Noord-Amerika. Het zal ook kunnen genieten van Proximus unieke kennis van de Belgische telecommarkt en sterk netwerk van contacten bij lokale overheden en huisvestingsmaatschappijen.  Door hun krachten te bundelen, kunnen beide partijen hun sterkten uitspelen om zo efficiënt en snel mogelijk een glasvezelnetwerk uit te bouwen, dat open en toegankelijk zal zijn voor alle geïnteresseerde operatoren. De bedoeling is om reeds in 2021 de eerste klanten aan te sluiten en de ultieme doelstelling is om in de komende jaren minstens 1,5 miljoen huishoudens en bedrijven de kans te bieden om zich op het glasvezelnetwerk aan te sluiten. De JV zal geleid worden door een heel sterk directieteam met ervaring bij het uitrollen van glasvezelnetwerken in België en in andere Europese markten.

Matthias Fackler, Partner bij EQT Partners: “We zijn zeer gelukkig om in Proximus een sterke partner te hebben gevonden voor het realiseren van dit prachtig project rond de uitbouw van het glasvezelnetwerk in België.  Als de wereldleider op het vlak van investeringen in digitale netwerken, ziet EQT overal in Europa een snel stijgende vraag naar betrouwbare en toekomstgerichte breedband aansluitingen.  Door dit partnerschap aan te gaan, willen wij bijdragen tot digitale inclusie en duurzame economische groei in Vlaanderen en België”

Guillaume Boutin, CEO van Proximus: 'Ik ben erg blij dat we deze definitieve overeenkomst met EQT Infrastructure hebben ondertekend. Hierdoor zullen we onze toonaangevende positie op het gebied van multi-gigabitinfrastructuur kunnen versterken in een tijdperk waarin betrouwbare connectiviteit van de volgende generatie – zowel voor vast als mobiel – belangrijker dan ooit is geworden. Het illustreert ook onze positieve houding ten opzichte van samenwerking en co-investering, een belangrijke trigger om een snellere, bredere en meer kostenefficiënte uitrol te garanderen. Ik wil de betrokken teams aan beide zijden feliciteren, want deze overeenkomst is weer een belangrijke stap voorwaarts om het meest toekomstzekere en open netwerk voor België te bouwen en snelle tot supersnelle connectiviteitsoplossingen binnen het bereik van elke burger te brengen.'

De transactie zal normaal in de loop van Q1 2021 gefinaliseerd worden, na instemming door de bevoegde overheden.

Met deze transactie zal EQT Infrastructure V 15-20 procent van de vooropgestelde investeringsdoelstellingen van het fonds gerealiseerd hebben (met inbegrip van reeds afgesloten of ondertekende investeringen, aangekondigde openbare biedingen waar van toepassing en na het in mindering brengen van enige verwachte syndicatie), na de gebruikelijke wettelijke goedkeuring door de toezichthouders.

Contact
Olivier Hinnekens, KEKST CNC Brussel, olivier.hinnekens@kekstcnc.com, +32 475 30 05 57
EQT Press Office, press@eqtpartners.com, +46 8 506 55 334

Over EQT
EQT is een wereldwijde doelgerichte investeringsmaatschappij met een totaal opgehaald kapitaal van meer dan EUR 75 miljard en meer dan EUR 46 miljard investeringen verspreid over 16 actieve fondsen. EQT fondsen beheren een diverse portfolio van bedrijven doorheen Europa, Noord-Amerika en de Azië-Pacific regio met een gezamenlijke omzet van meer dan EUR 27 miljard die samen ongeveer 159,000 werknemers tewerkstellen. EQT ondersteunt haar portfolio bedrijven bij het bereiken van duurzame groei, operationele uitmuntendheid en marktleiderschap.

Meer informatie: www.eqtgroup.com
Volg EQT op LinkedIn
, Twitter, YouTube and Instagram

Over Proximus
De Proximus Groep (Euronext Brussel: PROX) is een leverancier van digitale diensten en communicatieoplossingen die actief is op de Belgische en internationale markt. Door communicatie- en entertainmentervaringen aan te bieden aan residentiële consumenten en de digitale transformatie van ondernemingen te faciliteren, openen we een wereld van digitale mogelijkheden zodat mensen beter leven en slimmer werken. Dankzij geavanceerde, geïnterconnecteerde vaste en mobiele netwerken verleent Proximus zijn klanten overal en altijd toegang tot digitale diensten en data, alsook tot een brede waaier van multimediacontent. Proximus is voortrekker op het gebied van ICT-innovatie, met geïntegreerde oplossingen gebaseerd op IoT, data analytics, cloud en beveiliging.

Met zijn 12.931 medewerkers, die zich allemaal inzetten om een superieure klantenervaring te bieden, realiseerde de Groep eind 2019 een onderliggende groepsomzet van 5.686 miljoen EUR.

Ga voor meer informatie naar www.proximus.com en www.proximus.be

EQT logo