Chr. Hansen sælger Natural Colors-forretning til EQT

  • Hansen sælger sin Natural Colors-forretning, den førende globale udvikler og producent af naturlige farvestoffer til føde- og drikkevarer, til EQT IX

  • Natural Colors-forretningens underliggende marked er understøttet af en række favorable megatrends som dækker alt fra øget fokus på sundhed og miljø til overgangen fra syntetiske til naturlige ingredienser og den voksende efterspørgsel på bæredygtige og plantebaserede fødevarer

  • EQT vil investere betydeligt i Natural Colors’ organisation og styrke den digitale infrastruktur, bæredygtighedsprofil og forsyningskæde. EQT har samtidig en klar ambition om at understøtte Natural Colors’ organiske vækst i eksisterende markeder samt vækst gennem opkøb

Chr. Hansen Holding A/S (“Chr. Hansen”) og EQT’s fond “EQT IX” har i dag annonceret EQT’s køb af Natural Colors-divisionen (“Natural Colors” eller “Selskabet”), en del af Chr. Hansen koncernen. Chr. Hansen er en førende global bioscience-virksomhed, der udvikler naturlige løsninger til fødevare-, ernærings-, medicinal- og landbrugsindustrien. Købsprisen er EUR 800 millioner (DKK 6 milliarder).

Natural Colors, der har hovedkontor i Hørsholm, er den førende udvikler og producent af naturlige farvestoffer og servicerer 1.600 kunder verden over. Inden for naturlige farvestoffer er selskabet globalt førende hvad angår innovation, anvendelsesmuligheder, formulering, bredden af produktporteføljen og geografisk rækkevidde. Natural Colors har i dag cirka 650 ansatte og selskabet er vokset organisk med omkring 9 procent om året i løbet af de seneste fem år op til 2018/19. Natural Colors omsatte for EUR 224 millioner i 2018/19.

Natural Colors’ produkter er fremstillet af naturlige frugt- og grøntsagskoncentrater fra søde kartofler, drueskind, spirulina, gulerødder og rødbeder. Produkterne benyttes primært i fødevarer, hvor overgangen fra kunstige til naturlige farvestoffer er størst. Det være sig inden for eksempelvis mejeri- og frugtpræparater, konfekt, is, færdiglavet mad og drikkevarer.

Natural Colors’ underliggende marked er understøttet af en række favorable megatrends, som dækker alt fra øget fokus på sundhed og miljø til overgangen fra syntetiske til naturlige ingredienser og den voksende efterspørgsel på bæredygtige og plantebaserede fødevarer. Selskabets løsninger bidrager positivt til samfundet og understøtter adskillige af FN’s Verdensmål for Bæredygtig Udvikling, herunder SDG 12 (Ansvarligt Forbrug og Produktion): Gennem forskning og udvikling i at opnå bedre afkast af sine afgrøder; ved at bruge vedvarende ressourcer såsom drueskind; samt SDG 13 (Klimaindsats): Gennem et ’Go Green’-projekt for at skabe energi- og CO2-forbedringer ved brug af videnskabeligt funderede mål.

EQT ønsker at bygge videre på den nuværende strategi om fortsat organisk vækst i de eksisterende markeder med fokus på Nordamerika og Asien. EQT vil desuden understøtte opkøb inden for de stærkt fragmenterede markeder for farvestoffer ved at gøre brug af Natural Colors’ platform. Ydermere planlægger EQT at investere betydeligt i Natural Colors’ organisation og styrke den digitale infrastruktur, bæredygtigsprofil og forsyningskæde. Det er samtidig forventningen, at EQT’s ekspertise inden for digitalisering og bæredygtighed samt EQT’s globale rådgivernetværk, som har betydelig erfaring med udviklingen af solide ingrediensvirksomheder, vil være til stor gavn for Selskabet.

Mauricio Graber, Adm. direktør i Chr. Hansen, udtaler: “Frasalget af NCD fuldender Review-delen af vores nyligt lancerede 2025-strategi. Chr. Hansen kan nu fokusere på at opfylde ambitionen om at blive en bioscience virksomhed, der er specialiseret i mikrobielle løsninger og fermentering med brancheledende, profitabel vækst. Jeg er overbevist om, at EQT vil være en stærk ejer af NCD-forretningen, som har en førende global position i branchen. Under processen blev det klart, at EQT havde den største forståelse for forretningens potentiale og dedikation til den fremtidige udvikling. Jeg vil gerne takke alle medarbejdere i Natural Colors-forretningen for deres bidrag til Chr. Hansen gennem mange år og ønsker dem held og lykke på den fremtidige rejse som selvstændig virksomhed.”

Mads Ditlevsen, Partner i EQT Partners, og investeringsrådgiver hos EQT IX udtaler: “Vi er stolte og ydmyge over at være blevet valgt som Natural Colors’ fremtidige partner. Natural Colors er et globalt selskab af meget høj kvalitet med mere end 100 års erfaring med at servicere kunder overalt i verden. Vi er meget imponerede over den stærke bæredygtighedsprofil, den høje kvalitet af organisationen samt de talentfulde medarbejdere, vi har mødt igennem processen. Natural Colors passer utroligt godt med EQT’s investeringskriterier og selskabet opererer i to af EQT XI’s prioriterede subsektorer inden for industriel teknologi. EQT’s ambition er at støtte selskabet i at drive yderligere vækst både organisk og gennem opkøb.”

Klaus Bjerrum, Executive Vice President i NCD, udtaler: “Jeg er meget glad for at kunne annoncere EQT som den nye ejer af Chr. Hansens Natural Colors-division. EQT har købt vores forretning for at få den til at vokse både organisk og gennem opkøb i kraft af vores evner, organisation og ikke mindst vores førende markedsposition. Det er min overbevisning, at dette markerer et nyt og spændende kapitel for os, og jeg er spændt på at begive mig ud på denne rejse med EQT og alle vores talentfulde medarbejdere rundt om i verden.”

Overtagelsen forudsætter godkendelse hos de relevante konkurrencemyndigheder. En proces der forventes afsluttet i løbet af første halvår 2021.

Goldman Sachs har ageret som eksklusiv M&A rådgiver, Gorrissen Federspiel som juridisk rådgiver, Baker McKenzie som juridisk rådgiver og Deloitte som finansiel-, skatte- og carve-out rådgiver for Chr. Hansen. J.P. Morgan og Nordea har ageret som M&A rådgivere, Accura som juridisk rådgiver, PWC som finansiel-, skatte- og carve-out rådgiver og Boston Consulting Group som kommerciel rådgiver og Netlight som tech rådgiver for EQT.                       

Med denne transaktion forventes EQT IX at være 15-20 procent investeret baseret på dets mål for fondstørrelse.

Kontakt
Camilla Lercke, Head of Media Relations, Chr. Hansen, +45 5339 2384 
EQT’s kommunikationsafdeling, press@eqtpartners.com

Om Chr. Hansen
Chr. Hansen er en førende global bioscience-virksomhed, der udvikler løsninger inden for naturlige ingredienser til fødevare-, ernærings-, medicinal- og landbrugsindustrien. Vi udvikler og fremstiller kulturer, enzymer, probiotika og naturlige farver til en lang række føde-, konfekture- og drikkevarer, kosttilskud samt dyrefoder og plantebeskyttelse. Vores produktinnovation er baseret på omkring 40.000 mikrobielle stammer – vi omtaler dem gerne som ’gode bakterier’. Vores løsninger sætter fødevarevirksomheder i stand til at producere mere med mindre – og samtidig mindsker de brugen af kemikalier og andre syntetiske tilsætningsstoffer – hvilket gør vores produkter yderst aktuelle. Bæredygtighed er en integreret del af Chr. Hansens vision om at forbedre mad og sundhed. I 2019 blev Chr. Hansen kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Corporate Knights, takket være vores stærke bæredygtighedsindsats og det tætte samarbejde med vores kunder. Vi har leveret værdi til vores partnere – og dermed også til forbrugere over hele verden – i mere end 140 år. Vi er stolte af, at over 1 mia. mennesker hver dag forbruger produkter, som indeholder vores naturlige ingredienser.

Mere info: www.chr-hansen.com/en

Om EQT
EQT er en differentieret, global investeringsorganisation med mere end EUR 62 milliarder i rejst kapital og omkring EUR 40 milliarder i forvaltet kapital på tværs af 19 aktive fonde. EQT’s fonde har porteføljeselskaber i Europa, Asien og Stillehavsområdet samt Nordamerika og har en total omsætning på mere end EUR 27 milliarder og omkring 159.000 medarbejdere. EQT arbejder med sine porteføljeselskaber med henblik på at opnå bæredygtig vækst, operationelle forbedringer og markedslederskab. 

Mere info: www.eqtgroup.com
Følg EQT på LinkedIn
, Twitter, YouTube og Instagram

EQT logo