EQT VII förvärvar Piab

  • EQT förvärvar Piab, ett globalt teknologiledande bolag inom automatiserad industriell vakuumteknik
  • EQT kommer att stödja Piabs ledning i att driva fortsatt global tillväxt genom nya produktlanseringar och investeringar i säljinitiativ
  • Jacob och Peter Tell, medlemmar av Piabs grundarfamilj, kvarstår som ägare och kommer att fortsätta stödja bolagets utveckling

EQT VII (“EQT”) har tecknat avtal om att förvärva Piab Group Holding AB (”Piab” eller ”Bolaget”) av Altor Fund II och andra minoritetsägare.

Piab grundades 1951 av familjen Tell och är ett globalt teknologiledande bolag inom vakuumejektorer, sugkoppar och vakuumtransportörer som används för att förbättra energieffektiviteten, produktiviteten och arbetsmiljön för kunder inom ett brett spektrum av branscher, däribland livsmedel, läkemedel, förpackning och bilindustrin. Piab har sitt huvudkontor i Sverige och cirka 270 anställda över hela världen.

“Givet EQT:s svenska och industriella bakgrund samt fokus på tillväxt och långsiktigt värdeskapande är både jag och Jacob mycket nöjda med EQT som ny majoritetsägare i Piab”, säger Peter Tell, som tillsammans med Jacob Tell kvarstår som ägare i Bolaget.

“Vi är glada att få EQT som ny ägare och är övertygade om att EQT:s industriella fokus och nätverk, globala närvaro och tillgång till kapital kommer att vara värdefullt för Piab i våra fortsatta tillväxtambitioner” säger Anders Lindqvist, VD på Piab.

“Vi har följt Piab under de senaste åren och är mycket imponerade över bolagets innovationsförmåga samt den välskötta operativa modell som utvecklats under Altors ägande. Vi tror att Piab är väl positionerat för fortsatt tillväxt och ser mycket fram emot att arbeta med ledningsgruppen och familjen Tell i att vidareutveckla bolaget” säger Harry Klagsbrun, Partner på EQT Partners, som är investeringsrådgivare till EQT.

“Piab är en diamant inom svensk industri, en diamant som vi försiktigt slipat tillsammans med företagsledningen samt Peter och Jacob Tell under nästan tio år. Jag är väldigt glad att se EQT ta över stafettpinnen och tror att de är en utmärkt partner till Piab. Piab har under EQT:s ägarskap potential att fortsätta växa och utvecklas till ett av de ledande industribolagen i Sverige”, säger Bengt Maunsbach, Partner på Altor Equity Partners.

Förvärvet är föremål för sedvanligt godkännande från konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras i början av 2016.

Kontakt:

Harry Klagsbrun, Partner på EQT Partners, investeringsrådgivare till EQT VII, +46 8 506 553 23

Kerstin Danasten, EQT presskontakt, +46 8 506 55 334

Om EQT

EQT är ett ledande globalt private equity-bolag med cirka 29 miljarder euro i rest kapital. EQT har portföljbolag i Europa, Asien och USA med en total omsättning på cirka 17 miljarder euro och 140 000 anställda. EQT arbetar med sina portföljbolag för att uppnå en hållbar tillväxt, operationell effektivitet och marknadsledande position.

Mer information: www.eqtgroup.com

Om Piab

Piab är ett globalt teknologibolag inom industriell vakuumteknik. Bolaget grundades 1951 och förser kunder runt om i världen med innovativa lösningar som förbättrar energieffektiviteten, produktiviteten och arbetsmiljön. Piab tillverkar en komplett serie av vakuumpumpar, vakuumtillbehör, vakuumtransportörer och sugkoppar för processer inom fabriksautomatisering och automatiserad materialhantering.

Mer information: www.piab.com

EQT logo