internetstores går samman med Addnature för att skapa en europeisk marknadsledare

  • internetstores går samman med Addnature, Sveriges ledande online-butik inom outdoor och äventyr, inför en Europa-expansion 
  • Addnatures grundare kvarstår som delägare i det sammanslagna bolaget 

Den europeiska onlinebutiken inom cykel och outdoor internetstores GmbH går samman med den ledande svenska online-butiken inom outdoor och äventyr Addnature AB ("Addnature" eller "Bolaget") för att nå en ledande position på den europeiska online-marknaden för cyklar och outdoor-produkter. internetstores har ingått avtal om att förvärva Addnature till ett skuldfritt värde om cirka 230 miljoner kronor. De tre grundarna och tillika huvudägarna i Addnature återinvesterar merparten av köpeskillingen i det sammanslagna bolaget. Mindre aktieägare kommer att köpas ut. Förvärvet finansieras genom ett kapitaltillskott från fonden EQT Expansion Capital II som är minoritetsägare i internetstores.

internetstores planerar att använda Addnatures marknadsnärvaro, lokalkännedom och kundbas för att öka sin online-försäljning av cyklar i Norden. På samma sätt kommer Addnature att kunna dra nytta av internetstores etablerade marknadsposition och resurser i de tyskspråkiga delarna av Europa samt dess kunnande inom marknadsföring på nätet för att inleda en internationell expansion.

"Samgåendet mellan internetstores och Addnature är ett avgörande steg för ytterligare tillväxt i båda bolagen. Tillsammans med Addnature kan vi gå in på den nordiska online-marknaden för cyklar från en stark plattform. Vi kommer att kunna utöka våra produktportföljer ytterligare och fortsätta att vara marknadsledare i Europa ", säger René Marius Köhler, grundare och VD för internetstores Group.

Addnature omsätter idag cirkaa 180 miljoner kronor, varav 70% är online och 95% i Sverige. internetstores siktar på en omsättning på cirka 600 miljoner kronor i år.

“Eftersom vi växer och blir större tror vi att det här kommer att vara positivt både för våra kunder och leverantörer. Kunderna kommer att få del av ett bredare sortiment och helt nya produktkategorier. Våra leverantörer kommer att få följa med på vår resa och kunna växa tillsammans med oss”, säger Mathias Hedström, VD på Addnature.

Transaktionen väntas vara slutförd under det andra kvartalet 2013.

Kontakt:

EQT Partners:
Johan Hähnel
Public Relations
+46 8 506 55 334

Internetstores:
Hanna-Marie Mayer
Public Relations hanna.mayer@internetstores.com   
+49 711 93305 165

Addnature:
Johan Ekroth
Public Relations johan@addnature.com                          +46 73 788 74 82

Om EQT
EQT är det ledande riskkapitalbolaget i norra Europa med mer än EUR 20 miljarder i förvaltat kapital och flera investeringsstrategier. I samarbete med ett unikt nätverk av oberoende industriella rådgivare förvärvar eller finansierar EQT starka, medelstora till stora företag i norra och östra Europa, Asien och USA, och utvecklar dem till ledande företag. Företagen utvecklas genom en industriell strategi med fokus på tillväxt. Sedan starten har EQT investerat EUR 12 miljarder i drygt 110 företag och sålt cirka 60. EQT-ägda företag har drygt 550 000 anställda.

EQT Expansion Capital II tillhandahåller kapital för privatägda, mellanstora företag. Fondens huvudsakliga placeringsinriktning är företag i behov av kapital för tillväxt. Finansieringslösningarna har inslag av aktiekapital, medan ägaren normalt sett behåller kontrollen över bolaget.

EQT Partners, investeringsrådgivare till samtliga EQT-fonder, har cirka 120 investerings-specialister med omfattande industriell och finansiell kompetens. EQT Partners och dess dotterbolag har kontor i Köpenhamn, Frankfurt, Helsingfors, Hong Kong, Oslo, London, München, New York, Shanghai, Singapore, Stockholm, Warszawa och Zürich.

Mer information finns på www.eqt.se

Om internetstores
internetstores GmbH är en ledande tysk online-butik för cyklar och outdoor. Företaget grundades 2003 i Stuttgart av Internetentreprenören René Marius Köhler. Med fokus på cykel och outdoor-produkter erbjuder internetstores ett stort utbud av varumärken som täcker ett stort sortiment med över 50 000 produkter med inriktning på både vanliga kunder och sportentusiaster. internetstores har en ledande position på sin viktigaste marknad Tyskland och fortsätter att ta marknadsandelar i hela Europa, som t.ex. i Schweiz, Österrike Frankrike, Spanien och Benelux. internetstores siktar på en årsomsättning på cirka 70 miljoner euro i år och har 250 anställda.

Om Addnature
Addnature AB grundades år 2000 och är en ledande svensk online-butik för outdoor-produkter. Addnature har även två fysiska butiker som är integrerade med online-verksamheten. Årsomsättningen är cirka 180 miljoner kronor. Addnature har 70 anställda. Addnature riktar sig till sportentusiaster och har ett sortiment med cirka 50 000 artiklar från nästan 350 varumärken. Sedan 2012 har Addnature också både en offline- och en onlinebutik för barn.

 
 

EQT logo