EQT V lämnar erbjudande om att förvärva Dometic Group

  • EQT V lämnar ett erbjudande om att förvärva Dometic Group för SEK 12 miljarder från ett konsortium av långivare, styrelseledamöter och anställda. Dometic Groups styrelse avser rekommendera erbjudandet.
  • Ledningen säljer sina aktier men avser att återinvestera 55% av försäljningsbeloppet i Dometic Group.
  • EQT V kommer att stötta och utveckla bolagets tillväxtorienterade strategi.


EQT V (”EQT”) erbjuder sig att förvärva Dometic Group från ett konsortium av långivare (70%), styrelseledamöter och anställda i Dometic Group (30%). Erbjudandets slutförande är villkorat av att det godkänns av en extra bolagsstämma i Dometic Group som förväntas hållas inom ett par veckor. Koncernledningen i Dometic Group avser återinvestera 55% av den ersättning transaktionen genererar. Det totala transaktionssvärdet är cirka SEK 12 miljarder. Det motsvarar omkring 8,9 gånger 2010 års rörelseresultat (EBITDA) på SEK 1,35 miljarder.

”Dometic Group har en mycket stark position på marknaden och ett konkurrenskraftigt produktutbud. EQT kommer tillsammans med Dometic Groups anställda och industrialister från EQTs nätverk stötta bolagets tillväxtorienterade strategi genom en breddning av produktutbudet, geografisk expansion och en fortsatt satsning på eftermarknaden. Tillväxt kommer att stå i fokus”, säger Johan Hähnel, presstalesman för EQT V.

Dometic Group är en världsledande leverantör av fritidsprodukter för husvagns-, husbils-, bil-, lastbils-, hotell- och båtindustrin. Produktutbudet omfattar bland annat kylskåp, markiser, spisar, sanitetssystem, belysning, elförsörjning, komfort och säkerhetsutrustning, fönster, dörrar och utrustning för luftkonditionering. Dometic Group levererar dessutom ett stort utbud av verkstadsutrustning för service och underhåll av inbyggd luftkonditionering.

Produkterna säljs i nästan 100 länder och tillverkas huvudsakligen i bolagets 21 egna produktionsanläggningar runt om i världen. Koncernen har totalt omkring 6 000 anställda med en omsättning 2010 om cirka SEK 8 miljarder.

Fonden EQT III köpte Dometic Group från Electrolux-koncernen 2001. 2005 såldes Dometic efter att omsättningen under tiden med EQT III som ägare ökat från SEK 5,6 miljarder till knappt SEK 7 miljarder och EBITDA i genomsnitt stigit med 11,5% per år. 2009 övergick ägandet från dåvarande ägare till ett konsortium av långivare och ledningen i en finansiell rekonstruktion.

EQT logo