EQT förvärvar Valeos tillverkning av kylsystem för tunga fordon och industriapplikationer

EQT Opportunity (“EQT”) förvärvar den franska fordonskomponentgruppen Valeos division för tillverkning av kylsystem till tunga fordon och industriapplikationer.

Verksamheten, som har ca 940 anställda, bedriver tillverkning i tre anläggningar, Mjällby och Linköping i Sverige samt i Jamestown, NY, i USA. Gruppen levererar kylsystem, komponenter och moduler till ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och industrimotorer. Försäljningen uppgick under 2007 till 176 miljoner Euro.

“Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten tillsammans med EQT. EQT:s industriella inriktning blir värdefull för oss i genomförandet av vår framtida strategi”, säger Lars Larsson, VD på Valeo Engine Cooling AB.

“Verksamheten är väl positionerad för det ökande behovet av kylarlösningar i kommersiella fordon och motorer. Vi ser fram emot att arbeta med ledning och anställda i den fortsatta utvecklingen av verksamheten till en stark och integrerad global tillverkare av större kylsystem”, säger Paul Schrotti, partner på EQT Partners.

Förvärvet är den sjätte investeringen som EQT Opportunity gjort sedan starten i början av 2006. EQT Opportunity, med ett investeringskapital om 372 miljoner Euro, investerar i medelstora företag med sund underliggande verksamhet och tydlig potential för värdeskapande. Fondens verksamhet omfattar investeringar i olönsamma bolag och, som i det föreliggande fallet, framgångsrika bolag med en kraftfull tillväxtstrategi och behov av en aktiv ägare.

EQT logo