EQT förvärvar Scandic Hotels

EQT V (“EQT”) förvärvar Scandic Hotels AB (“Scandic”) från Hilton Hotels Corporation, (NYSE:HLT). Scandic är Nordens största hotellkedja, med 132 hotell och drygt 23.000 rum i 9 länder i norra Europa. Under 2006 omsatte bolaget drygt 6 miljarder kronor och har cirka 5.700 anställda.

Varumärket Scandic är känt bland över 90 procent av invånarna i Norden. Bolaget har en sund balans av gäster; uppdelat på affärs,- mötes- och fritidsresenärer och en mycket hög andel trogna gäster. Scandic är ett värderingsstyrt företag som har utvecklat ett branschledande miljöprogram med omfattande utbildning av samtliga medarbetare och ett brett socialt hållbarhetsarbete. Målet är att vara ett bra företag i ett bra samhälle lokalt på varje ort där Scandic har hotell.

“Scandic är Nordens mest effektiva hotellkedja, samtidigt som varumärket Scandic har en unik position på den nordiska marknaden. Företaget passar väl in i EQTs strategi att investera i välskötta marknadsledande företag med tillväxtpotential. Det är vår ambition att ytterligare förstärka företagets position på de marknader där man ännu inte utnyttjat marknadspotentialen fullt ut”, säger Caspar Callerström, Partner på EQT Partners som är rådgivare till EQT V.

EQTs equity fonder har en historia av att skapa tillväxt och värden i de bolag man förvärvar. Under de senaste 12 åren har fonderna investerat i 43 företag i Europa. Under tiden med EQT som ägare har den årliga omsättningstillväxten i dessa företag uppgått till 11 procent och antalet anställda har ökat med lika mycket.

“Det kommer att bli en mycket stimulerande uppgift att, tillsammans med Scandics anställda, genomföra EQTs tillväxtorienterade strategi. EQTs industriella inriktning, finansiella resurser och tradition av att investera i tillväxt skapar goda möjligheter att expandera verksamheten såväl organiskt som genom förvärv. Det är min övertygelse att ägarförändringen skapar bästa möjliga förutsättningar för Scandics medarbetare att erbjuda en hög grad av service och omtanke till sina gäster och kunder framöver”, kommenterar Frank Fiskers, tillrädande VD för Scandic i samband med ägarförändringen. Försäljningen är villkorad av godkännande från berörda konkurrensmyndigheter. Handelsbanken, CIBC och KPMG har varit finansiella rådgivare, Vinge juridisk rådgivare och Bain kommersiell rådgivare till EQT.

Kontakt:
Johan Hähnel, Communications & PR,
+46 706 056 334, johan.hahnel@eqt.se

Caspar Callerström, Partner,
+46 8 506 55 317, caspar.callerstrom@eqt.se

EQT logo